Temperaturen i Largen. Och mycket mer.

LargenTemp tillhandahåller temperaturen i Largen via vår temperaturgivare som är i sjön stora delar av året. är i sjön stora delar av året. Helt gratis, och uppdaterat var femte minut.


Vad är LargenTemp?

LargenTemp är ett projekt som involverar en egentillverkad och -programmerad temperaturgivare och webbplats (där du är nu) med syfte att göra vattentemperaturen i Largen tillgänglig för alla. Det är ofta man undrar hur varmt det egentligen är i vattnet, och då vill man självklart inte gå på rykten eller gamla temperaturvärden. Det är just därför LargenTemps temperaturgivare rapporterar in data var sjätte minut. Dygnet runt, och så länge det inte är is på sjön (i princip)

LargenTemps temperatursensor

Vår temperatursensor är skapad av oss själva och mäter värden utan någon yttre åverkan och på en plats som inte påverkas av exempelvis hur många som badar i vattnet.

Snabbfakta om vår temperaturgivare
Namn Värde
Noggrannhet +/- 0.5 grader celsius
Rapporteringsfrekvens 1 gång / 6 minuter, dygnet runt
Strömförsörjning Solcell, interna batterier
Mätdjup Cirka 90cm
Mätområde -55 till +125 grader
Nätverk Mobilnätet används för rapportering

Antalet datapunkter växer. Och även antalet besökare.

LargenTemp-projektet har hittills varit igång 2019 och 2020 om man tittar på tidigare år. 2020 så växte mycket rejält. LargenTemp slog besöksrekord efter rekord, och vår temperaturgivare var ombyggd för att vara med stabil. 2021 fortsätter vi självklart med denna typ av utveckling, förhoppningsvis. Några nyheter på LargenTemps hemsida 2021 innebär enklare åtkomst till detaljerad statistik.

Gratis, öppet, pålitligt.

Att komma åt LargenTemps data är gratis och annonsfritt. Vi vill tillhandahålla tjänster för de som är intresserade av att se temperaturen i Largen, och vi vill göra datatillgången så enkel och öppen som möjligt. Vi har tusentals inrapporterade temperaturvärden som sträcker sig över 2019, 2020, och 2021.

Få datarapporteringsavbrott

Vi arbetar alltid på att få vår temperaturgivare att vara så pålitlig som möjligt. 2020 hade vi väldigt få datarapporteringsavbrott. Om du skulle besöka LargenTemp och se att temperaturdatan är äldre än 6 minuter gammal, här är några troliga orsaker:

Samarbete med Varmfront

LargenTemp har ett samarbete med Varmfront, som har en väderstation i Riaborgen i Riala. LargenTemps data visas på Varmfronts sida, medan lite av Varmfronts data visas på LargenTemps sida. Tack så mycket Varmfront för att vi får använda temperaturdata! Missa inte att kolla in Varmfront's webbplats!