Temperaturen i Largen. Och mycket mer.

LargenTemp tillhandahåller temperaturen i Largen via vår temperaturgivare som är i sjön stora delar av året. Helt gratis, och uppdaterat var femte minut.


Vad är LargenTemp?

LargenTemp är ett projekt som involverar en egentillverkad och -programmerad temperaturgivare och webbplats (där du är nu) med syfte att göra vattentemperaturen i Largen tillgänglig för alla. Det är ofta man undrar hur varmt det egentligen är i vattnet, och då vill man självklart inte gå på rykten eller gamla temperaturvärden. Det är just därför LargenTemps temperaturgivare rapporterar in data var sjätte minut. Dygnet runt, och så länge det inte är is på sjön (i princip)

LargenTemps temperatursensor

Vår temperatursensor är skapad av oss själva och mäter värden utan någon yttre åverkan och på en plats som inte påverkas av exempelvis hur många som badar i vattnet.

Snabbfakta om vår temperaturgivare
Namn Värde
Noggrannhet +/- 0.5 grader celsius
Rapporteringsfrekvens 1 gång / 6 minuter, dygnet runt
Strömförsörjning Solcell, interna batterier
Mätdjup Cirka 90cm
Mätområde -55 till +125 grader
Nätverk Mobilnätet används för rapportering

Antalet datapunkter växer. Och även antalet besökare.

LargenTemp-projektet har hittills varit igång 2019 och 2020 om man tittar på tidigare år. 2020 så växte mycket rejält. LargenTemp slog besöksrekord efter rekord, och vår temperaturgivare var ombyggd för att vara med stabil. 2021 fortsätter vi självklart med denna typ av utveckling, förhoppningsvis. Några nyheter på LargenTemps hemsida 2021 innebär enklare åtkomst till detaljerad statistik.

Gratis, öppet, pålitligt.

Att komma åt LargenTemps data är gratis och annonsfritt. Vi vill tillhandahålla tjänster för de som är intresserade av att se temperaturen i Largen, och vi vill göra datatillgången så enkel och öppen som möjligt. Vi har tusentals inrapporterade temperaturvärden som sträcker sig över 2019, 2020, och 2021.

Få datarapporteringsavbrott

Vi arbetar alltid på att få vår temperaturgivare att vara så pålitlig som möjligt. 2020 hade vi väldigt få datarapporteringsavbrott. Om du skulle besöka LargenTemp och se att temperaturdatan är äldre än 6 minuter gammal, här är några troliga orsaker:

Samarbete med Varmfront

LargenTemp har ett samarbete med Varmfront, som har en väderstation i Riaborgen i Riala. LargenTemps data visas på Varmfronts sida, medan lite av Varmfronts data visas på LargenTemps sida. Tack så mycket Varmfront för att vi får använda temperaturdata! Missa inte att kolla in Varmfront's webbplats!

 

Pushnotiser med temperaturdata

Under aktiva mätsäsonger (alltså när LargenTemp mäter temperaturdata) så kan du registrera dig för att få pushnotiser med den vattentemperatur. Notiserna skickas ut tidigast kl 10 och senast 20 varje dag.

Följ instruktionerna nedan - det tar bara 2 minuter att registrera sig!

Appen finns till de flesta telefoner.

App Store-länk: Klicka här.

Google Play-länk: Klicka här.

För att använda appen så krävs det att du registrerar dig för ett konto. Detta kommer vara det första du presenteras med när du öppnar appen efter att du laddat ner den.

Fungerar det inte att registrera sig i appen? Vissa har problem med det. Du kan isåfall testa att registrera dig på Pushed's hemsida.

Appen frågar dig kanske också om tillstånd att visa notiser. Isåfall - tillåt detta - det är väsentligt för att notiser ska kunna skickas ut.

Nu är det dags att prenumerera på LargenTemps notiskanal! Detta gör du genom att antingen klicka på plustecknet längst upp i högra hörnet på skärmen "Subscriptions" i Pushed-appen och söker "LargenTemp", eller om denna knapp inte finns så kan du prenumerera på notiser via denna länk.

Klart! Du borde nu få notiser till din mobil en gång dagligen mellan kl 10 och kl 20 svensk tid. Får du inga notiser? Så länge det är aktiv mätsäsong (så länge LargenTemp aktivt rapporterar värden just nu) så borde du få notiser. Troligtvis så har du inte aktiverat notiser för Pushed-appen. Gör detta i inställningsappen på din mobil. Om du inte lyckas lösa det så kan du maila LargenTemp, även om vi inte har någonting med "Get Pushed"-appen eller företaget bakom det att göra.

Google Assistant

För dig som har en enhet som stöder Google Assistant, t.ex. en Android-telefon (de flesta), en smartklocka eller en smart högtalare (t.ex. Google Home) så kan du få aktuella temperaturvärden från LargenTemp genom att prata med Google. Säg bara:

Ok Google, prata med Largen Temperatur

eller fär att få temperaturdata direkt i ett röstkommando:

Ok Google, fråga Largen Temperatur hur varmt det är i vattnet

Du kan hitta mer information på appsidan för LargenTemps Google Assistant-app.